بانک مرکزی اعلام کرد
به گزارش باشگاه آنلاین سرمایه گذاری کافه طلا، تداوم دلار ۴۲۰۰ تومانی برای دارو در سال جاری موضوعی است که به محل مناقشه بین موافقان و مخالفان این طرح تبدیل شده است. به اعتقاد مخالفان (بخش خصوصی) تخصیص دلار رانتی سبب تحمیل هزینههای گزاف به صنعت دارو شده و این روش، نه تنها منجر به ثبات قیمت نشده بلکه دو بخش واردات و تولید داروهای داخلی را نیز تحت تاثیر قرار داده است.
همچنین از نگاه فعالان و کارشناسان صنعت دارو، اختصاص ارز ترجیحی به واردات دارو و ملزومات مرتبط با آن، مانند سایر بخشها نتوانسته است اهداف مورد نظر سیاستگذار را تامین کند. بر این اساس، اجرای این سیاست، دو بخش واردات و تولیدات داروهای داخلی را تحت تاثیر قرار داده و همچنین زمینه را برای خروج داروهایی که با ارز دولتی به کشور وارد میشوند (به دلیل شکاف نرخ ارز ترجیحی و ارز آزاد)، فراهم کرده است.
از سوی دیگر به اعتقاد موافقان مهمترین دلیل اجرای این سیاست، کنترل قیمت کالاهای اساسی و جلوگیری از افزایش قیمت این کالاها بوده تا از این طریق دو هدف کلی دنبال شود. نخست اینکه، از رشد شدید شاخص قیمت کل جلوگیری شود و دوم از گروههای پایین درآمدی در مقابل افزایش قیمتها حمایت شود بهطوری که هزینه سبد غذایی برای تامین حداقل کالری مورد نیاز افزایش قابل ملاحظه پیدا نکند.
اما بررسیها نشان میدهد این اهداف نه تنها محقق نشده، بلکه بهطور کلی سیاست اتخاذ شده از ابتدا سیاست مناسبی برای اهداف تعیینشده نبوده است. در آخر اینکه کارشناسان بر این باورند که اگر قرار باشد دلار ۴۲۰۰ تومانی تنها به یک کالا تخصیص یابد، آن کالا دارو است.
بیشتر بخوانید
بر همین اساس بانک مرکزی در اطلاعیهای اعلام کرد: حسب دستور رئیس جمهور محترم درخصوص "ضرورت توجه به تامین و تخصیص ارز مورد نیاز دارو و مواد اولیه"، بانک مرکزی با هماهنگی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و براساس اولویتهای اعلامی آن وزاتخانه، ضمن تخصیص سهمیه جدید در این خصوص، حداکثر تلاش لازم را برای تامین ارز مورد نیاز معمول خواهد کرد.
لازم به ذکر است با توجه به تعیین سهمیه جدید برای وزارت بهداشت، بانک مرکزی با هماهنگی وزارتخانه مربوطه، نسبت به تامین ارز مورد نیاز واردات دارو و مواد اولیه ان، به فوریت اقدام خواهد کرد.
در راستای تامین ارز مورد نیاز دارو و تجهیزات پزشکی از محل سهمیه ارزی وزارت بهداشت، از ابتدای سال تاکنون، حدود ۲.۵ میلیارد دلار به نرخ ارز ترجیحی برای تامین مواد اولیه و دارو و تجهیزات پزشکی بر مبنای تعیین اولویت توسط وزارتخانه یاده شده تامین ارز صورت گرفته است.
شایان ذکر است علاوه بر مبلغ فوق به میزان ۱.۵ میلیارد دلار نیز به نرخ ارز ترجیحی برای تامین واردات واکسن کرونا و تجهیزات پزشکی تولید داخلی تامین ارز صورت پذیرفته است.